Zpráva poradce chovu velššpringršpanělů za rok 2005

V roce 2005 jsme zaznamenali opět celou řadu úspěchů a posunuli jsme se znovu o krok dopředu. Našim psům a fenám se podařilo získat velice pěkná ocenění na celé řadě výstav a na zkouškách z výkonu. Co se nám však stále nedaří, je zvýšení počtu zejména chovných fen a také zvýšení počtu členů sekce.

Na základě stále opakovaných dotazů nových majitelů štěňat „co mám s pejskem dělat, chovatel mi k tomu téměř nic neřekl“ je zřejmé, že jde o stále se opakující rezervy v činnosti chovatelů naší sekce, kteří v mnoha případech vůbec nepracují s novými majiteli štěňat. Mohu se oprávněně domnívat, že jde buď o neznalost nebo o obavu, že by mohl být třeba někdo lepší než oni sami a že se bojí konkurence.

A nyní k vlastní statistice za rok 2005. Na základě požadavků chovatelů bylo vystaveno 23 doporučení ke krytí (v roce 2004 to bylo 21 doporučení). Uskutečnilo se 23 krytí (v roce 2004 jsem zaznamenal 20). Tímto počtem jsme se dostali opět na úroveň statistik krytí z dřívějších let. Zlepšil se i počet úspěšných krytí. Celkem jsem zaznamenal 16 vrhů a pouze 3 feny nezabřezly (loni bylo 7 krytí neúspěšných). Celkem se narodilo 111 štěňat (loni 82 štěňat), z toho 61 psů a 50 fen. Zapsáno bylo 94 štěňat (loni 75), z toho 55 psů a 39 fen. Nadpočetných vrhů bylo zapsáno celkem 6. Ve čtyřech případech bylo zapsáno 7 štěňat a ve dvou případech 8 štěňat. Poradce chovu provedl celkem 4 kontroly vrhů. Ve všech případech bylo zjištěno, že chovatelé zajišťují maximální podmínky pro kvalitní vývoj štěňat a pro dobrý zdravotní stav feny.

Jako vždy pro informaci uvádím, že se 1 x narodilo 1 štěně, 1 x 3 štěňata, 1 x 4 štěňata, 5 x 6 štěňat, 1 x 7 štěňat, 2 x 8 štěňat, 2 x 9 štěňat, 1 x 10 štěňat a 2 x 11 štěňat. Průměr na jeden vrh je téměř 7 štěňat. Na krytí se podílelo celkem 16 psů. Doporučeno ke krytí bylo 19 psů, z toho 12 na přání chovatele. V jednom případě se jednalo o náhradní krytí. Nejčastěji byl doporučen pes Dar od Jaslůvky, Eastfarm´s Dynamite Duck, Frederik Seyles a Hastone´s Single.


Pro zajímavost uvádím přehled o vystavených doporučení ke krytí:
Jméno psadoporučenz toho na přánínáhradní krytíkryl celkem
Argo z Knížecí bažantnice1--1
Arnie od Jaslůvky1---
Aron z Monserátského lesa1---
Art Evženovo údolí1---
Artis Sans Gene1--1
Bor z Třebouňského vrchu2--1
Bonny od Loučeckého potoka1-11
Brit od Černých vrchů2--1
Cil z Čenské11-1
Dar od Jaslůvky41-2
Don z Dačického háje11-1
Eastfarm´s Dynamite Duck41-2
Faravel Seyles21-1
Finn Seyles33-2
Frederik Seyles41-2
Hank z Ohrádek2--1
Hatstones Single44-4
Chrys z Chotuckých alejí11--
Lord z Vojířovské myslivny21-1
Vigo Vimbark21-1

K 31.12.2005 eviduji pouze 68 chovných jedinců,( loni 71) z toho 35 psů a 33 fen. Každoročně tak zaznamenávám mírný pokles. V předchozích letech se jednalo vždy o vysoký počet vyřazených fen z důvodu věku. V roce 2005 jsem z důvodu dovršení 8 let věku vyřadil z evidence 10 fen a 1 fena uhynula krátce po porodu. 2 psy jsem vyřadil z důvodu vysokého věku, l pes uhynul. Uchovněno bylo 11 jedinců (loni 8), z toho 9 fen a 2 psi. Pro rok 2005 by mělo být z důvodu věku vyřazeno pouze 5 fen.

I v roce 2005 jsem pečlivě evidoval všechny došlé výsledky vyhodnocování dysplazie kyčelního kloubu, abych získal ucelený přehled o zdravotním stavu našich velššpringršpanělů. Za celý rok bylo vyhodnoceno 8 jedinců, z toho 4 psi a 4 feny. U psů je situace následující: 0/0, 0/0, 0/1, 1/0 . Nebyl mi hlášen žádný nález, který by psa nebo fenu vylučoval z chovu. U fen byly zjištěny tyto nálezy: 0/0, 1/2, 0/2 a 2/2. Od roku 1994 bylo vyhodnoceno celkem 221 našich psů a mám zaevidováno celkem 76 pozitivních nálezů.

Přesný přehled pozitivních nálezů DKK od roku 1994 si jako vždy můžete prohlédnout na internetových stránkách a bude zveřejněn i v prvním čísle letošního klubového zpravodaje.

Nakonec se krátce zmíním o soutěži o nejúspěšnějšího psa na zkouškách z výkonu. V roce 2005 byla celá řada našich psů a fen úspěšná na mnoha zkouškách z výkonu. Povzbudivá byla zejména účast 8 velššpringršpanělů na vrcholné klubové akci - mezinárodních všestranných zkouškách v Častolovicích - i když celkový výsledek nebyl nic moc, protože uspěli pouze 3 naši zástupci. V letošním roce máme tedy co napravovat. Ukazuje se, že ve fyzické a zejména psychické přípravě našich psů na vrcholné soutěže máme stále ještě poměrně velké rezervy. Přesto rád zaznamenávám, že 4 další velššpringršpanělé úspěšně absolvovali všestranné zkoušky a rozšířili tak stávající počet WSS s těmito zkouškami.

Na základě dostupných soudcovských tabulek byl vyhodnocen již počtvrté jako nejúspěšnější pes v roce 2005 osminásobný držitel titulu CACT, dvojnásobný držitel titulu r. CACIT, držitel titulu CACIT a šampion práce Ich. Finn Seyles, majitele JUDr. Bohumila Hotaře, který získal 1573 bodů. Jako druhý se umístil dvojnásobný držitel titulu CACT Ich. Eastfarm´s Dynamite Duck, majitele Ing. Bohuslava Zemánka, se ziskem 1067 bodů a jako třetí se umístil rovněž držitel titulu CACT Ch. Crys z Chotuckých alejí, majitele Václava Procházky se ziskem 784 bodů. Čtvrtý se umístil pes Bengy od Šuré skály vedený Petrem Šimerdou se ziskem 452 b. a jako pátý pes Don z Dačického háje, vedený Otakarem Jirmusem s počtem bodů 232. Tyto výsledky opět dokazují, že výborné výsledky na zkouškách z výkonu mohou dosahovat i psi, kteří jsou také velice úspěšní na výstavách.

Mezi fenami získala stejně jako loni nejvíce bodů držitelka titulu CACT a res. CACT Cita z Melických strání, výborně připravená majitelem Ing. Milošem Cihlářem s počtem bodů 917. Druhá se umístila Cindy z Chotuckých alejí, vedená Václavem Procházkou s počtem bodů 405. Jako třetí skončila Benton Minnesota Storm majitelky Mgr. Marie Uhrové se 313 body. Čtvrtá v pořadí skončila Polly z Vojířovské myslivny majitele Miroslava Nohavy se ziskem 291 bodů a jako pátá Claudia z Mračské tvrze majitelky Sylvie Sedlářové s počtem bodů 252.

Všem úspěšným vůdcům srdečně blahopřeji k dosaženým výsledkům a děkuji za reprezentaci našeho plemene na zkouškách z výkonu. Věřím, že vzestupný trend bude pokračovat i v letošním roce a že se řady úspěšných vůdců ještě rozšíří.

Na závěr si opětovně dovolím znovu připomenout všem členům sekce plnění povinností vyplývajících z chovatelského a zápisního řádu klubu. Opět se vyskytly případy pozdního nahlášení nezabřeznutí feny, pozdní hlášení vrhu, musím stále urgovat zasílání ústřižků o platbách za krytí, za ponechání nadpočetných štěňat apod. Vrcholem neznalosti jsou případy, kdy jsou mi zasílány nesprávné části tiskopisu potvrzeného doporučení ke krytí, poplatky za krytí jsou zasílány poštovní poukázkou na moji adresu místo na účet klubu a jiné okolnosti, které svědčí o absolutní neznalosti klubových a chovatelských norem. Všechny tyto nedostatky mi přidělávají práci navíc a nakonec způsobují i problémy s včasností mých hlášení odpovědným funkcionářům výboru klubu. Znovu připomínám všem chovatelům, aby požadovali vystavení krycích listů s dostatečným předstihem a nenechávali to na poslední chvíli, aby si mohli v klidu projednat všechny okolnosti kolem krytí s majitelem chovného psa.

Závěrem chci poděkoval všem, kteří mi v mé práci pomáhali, především vedoucí sekce Ing. Daně Bouzkové za perfektní servis kolem výsledků z výstav a Ing. Anděle Matiášové za vedení našich stránek na Internetu. Myslím si, že především díky jim je činnost naší sekce hodnocena výborem klubu velice dobře.


Všem členům naší sekce přeji co nejúspěšnější rok 2006 a těším se s nimi nashledanou na kynologických akcích pořádaných naším klubem.



Svitavy 13. 1. 2006


JUDr. Bohumil Hotař

poradce chovu